Εκτός από τη βελούδινη υφή..την απολαυστική γεύση..και το πλούσιο άρωμα..η μαύρη σοκολάτα περιέχει πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά!
Ένα μικρό κομμάτι της περιέχει πολύτιμα συστατικά για τον οργανισμό όπως:
Yδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, μεγάλες ποσότητες καλίου, ασβέστιο, νάτριο, χαλκό, βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, σίδηρο και αλκαλοειδή. O σίδηρος που απελευθερώνεται μόλις η σοκολάτα λιώσει στο στόμα βοηθάει στην ταχύτερη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο, και έτσι νιώθουμε πνευματική εγρήγορση. Ακόμη, περιέχει:
Περισσότερες από 300 ουσίες που απελευθερώνουν ενδορφίνες, φυσικές ορμόνες που έχουν ανάλογη δράση με τη μορφίνη και μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα.
Το στεατικό οξύ, ένα κορεσμένο λιπίδιο, που περιέχεται κατά 35% στη σοκολάτα το οποίο έχει βρεθεί ότι παρουσιάζει περιορισμένη απορρόφηση από το γαστρεντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα να έχει ουδέτερη δράση, μην επηρεάζοντας την ολική και LDL χοληστερίνη
Μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση της κούρασης, καθώς και σε πολυφαινόλες, ουσίες αντιοξειδωτικές, που μας προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και την εμφάνιση καρκίνου.
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες θεοβρωμίνης, ουσία που διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών και δρα ως ελαφρύ διουρητικό, αναστέλλει τη δράση κάποιων παθογόνων οργανισμών στη στοματική κοιλότητα που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια, ενώ θεωρείται ευεργετική και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή χαλαρώνει το έμβρυο.
Η αυθεντική σοκολάτα περιέχει βούτυρο του κακάο και κακαόμαζα. Στην απομίμησή της το βούτυρο του κακάο αντικαθίσταται από φθηνότερα φυτικά λιπαρά, όπως φοινικοπυρηνέλαιο και η κακαόμαζα από κακάο. Επειδή το βούτυρο της αυθεντικής σοκολάτας είναι φυσικό προϊόν υπόκειται σε ήπια επεξεργασία και υπερτερεί σε ποιότητα και σε οφέλη. Αντίθετα, τα λιπαρά που χρησιμοποιούνται στην απομίμησή της έχουν υποστεί επεξεργασία για να πλησιάσουν τα χαρακτηριστικά του βουτύρου του κακάο, όπως την ιδιότητά του να λιώνει στο στόμα, και έτσι το τελικό προϊόν διαφέρει από το πραγματικό τόσο γευστικά όσο και οργανοληπτικά.
Ιατρική χρήση κακάο και οι ευεργετικές του ιδιότητες
Στο παρελθόν το κακάο και η σοκολάτα θεωρούταν φάρµακο για πολλές ασθένειεςαλλά σταδιακά µε το πέρασµα των χρόνων η ιατρική τους χρήση µειώθηκε. Πρόσφατες έρευνες όµως επιβεβαιώνουν αυτό τον ρόλο του κακάο και το εντάσσουν στην καθηµερινήµας διατροφή. Συγκεκριµένα οι πολυφαινόλες (και ιδιαίτερα τα φλαβονοειδή και κυρίως µιαοµάδα φλαβονοειδών που ονοµάζεται φλαβανόλες-περιέχονται σε µεγάλες ποσότητες στουςσπόρους κακάο) µπορούν να επιφέρουν ευεργετικά αποτελέσµατα στην λειτουργία τωναγγείων, να µειώσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιµότητα και νασυµβάλουν στην πρόληψη πολλών χρόνιων νοσηµάτων.
Τα συστατικά της σοκολάταςωφελούν στα παρακάτω:
• Καρδιαγγειακά νοσήµατα: Αύξηση της λειτουργίας του ενδοθηλίου, µείωση της
αρτηριακής πίεσης, µείωση της συσσώρευσης των αιµοπεταλίων και βελτιωµένη
ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι µερικά από τα αποτελέσµατα που έχει η κατανάλωση
τροφίµων πλούσιων σε φλαβανόλες.
• Αναπνευστικά προβλήµατα: Η σοκολάτα χρησιµοποιείται για την θεραπεία του
βήχα. Η θεοβρωµίνη που περιέχει καταστέλλει την πνευµονογαστρική δραστηριότητα, η
οποία είναι υπεύθυνη για τον βήχα, χωρίς να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο
καρδιαγγειακό και κεντρικό νευρικό σύστηµα, όπως υπνηλία.
• Οδοντικά προβλήµατα: Οι τανίνες στην σοκολάτα, οι οποίες περιέχουν
πολυυδροξυφαινόλες (6%), είναι οι κύριες ενώσεις που ωφελούν τα δόντια. Το κακάο
και η µαύρη σοκολάτα µπορούν να µειώσουν το µικροβιακό φορτίο στο στόµα, να
ανακουφίσουν την αιµορραγία στα ούλα, να βελτιώσουν την δύσοσµη αναπνοή και να
µειώσουν τον κίνδυνο της τερηδόνας.
• ∆υσκοιλιότητα, δυσεντερία, δυσπεψία: Μεταξύ των µετάλλων που περιέχονται
στην σοκολάτα, το µαγνήσιο διορθώνει την οξύτητα και βελτιώνει την πέψη
αντιµετωπίζοντας έτσι τις επιπτώσεις της αδυναµίας στο στοµάχι. Επίσης τα αλκαλοειδή
είναι επωφελή για την θεραπεία της διάρροιας.
• ∆ερµατικά προβλήµατα: Για εκατοντάδες χρόνια το βούτυρο του κακάο ήταν η
τέλεια θεραπεία για το ερεθισµένο δέρµα. Πρόσφατες µελέτες έχουν δείξει ότι η
κατανάλωση σοκολάτας µπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του δέρµατος και να µειώσει
τις ρυτίδες, αφού περιέχει λιπαρά και αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία της
εξωτερικής στοιβάδας του δέρµατος προφυλάσσοντας το από φθορές και κλειδώνοντας
σε αυτό την υγρασία.
• Αφροδισιακά: Η κατανάλωση σοκολάτας είναι ευρέως γνωστό ότι διεγείρει την
έκκριση των ενδορφινών, ουσίες που παράγουν µια θετική αίσθηση παρόµοια µε αυτή
της διέγερσης ενός δροµέα που µόλις έχει τρέξει. Επίσης η σοκολάτα περιέχει
σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που δρα ως αντικαταθλιπτικό φάρµακο. Η
φαινυλαιθυλαµίνη (PEA) που υπάρχει στην σοκολάτα µπορεί να ευθύνεται για τις
«ροµαντικές» συσχετίσεις που έχουµε για την σοκολάτα, αφού η φαινυλαιθυλαµίνη
αυξάνει την σεροτονίνη και τα επίπεδα ενδορφίνης και εποµένως την λίµπιντο του
οργανισµού. Συναισθήµατα που µιµούνται τον τρόπο που νιώθουµε όταν είµαστε
ερωτευµένη µπορεί να είναι η αιτία που κάποιοι άνθρωποι εθίζονται στην σοκολάτα.
• Ηπατική νόσο: Η σοκολάτα περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία µειώνουν
την µεταγευµατικού βαθµού πυλαία υπέρταση που σχετίζεται µε δυσλειτουργία του
ενδοθηλίου.
• Νεφρική νόσο: Με την περιεκτικότητα της σε κάλιο, η σοκολάτα µπορεί να
τονώσει την ροή των ούρων.
• Υποχόνδρια µελαγχολία: Έντονη επιθυµία για σοκολάτα µπορεί να οφείλεται σε
βιολογικούς οµοιοστατικούς µηχανισµούς που λειτουργούν για να ανακουφίζουν την
δυσφορία µέσω των ενδορφινών οι οποίες διευθετούν τον µεταιχµιακό φλοιό µε τη
µεσολάβηση ενεργοποίησης.